PATLICAN KEBABINI BİLMEYEN ANTEPLİ DEĞİLDİR

Tarih: January 14, 2015 Kategori: , ,

GAZİANTEP YEMEKLERİNDEN - PATLICAN KEBABI TARİFİ

Gaziantep mutfağının eşsiz tatlarında Antep Kebabı : Gaziantep yemek ürünleri yönünden zengin bir içeriğe sahip illerimizden biridir. Özellikler et yemeklerinin çeşitliliği farklı bir ayrıcalık katmaktadır. Sofrasına farklı tatlar katmak isteyenleri ve  keşfetme arzusu her zaman için ön planda olanları ortak bir paydada buluşturur Gaziantep.
Sebzelerin et ile buluşması sonucunda ortaya göz dolduran ağır bir yemek : Antep Kebabı
Gerekli Malzemeler :
1 kilogram patlıcan (uzun )
Bir kilogram orta yağlı kıyma ( iki kere çekilmiş olursa daha güzel olur. Yağsız kıymadan yapılırsa köfteler çok kuru ve yemekte lezzetsiz oluyor. )
Yarım kilogram köy biberi
1 kilogram domates
Yarım demet maydanoz
Baharat olarak ise
Kırmızı toz biber ,pul biber, kekik ve karabiber kullanacağız ( ölçü vermiyorum kendinize göre ayarlayınız )


Antep kebabının malzemeleri
Antep kebabının nasıl yapıldığını anlatalım
Patlıcanları 3-4 cm kalınlığında tekerlek biçiminde doğruyoruz. Su içerisine biraz tuz atıyoruz   ve doğradığımız patlıcanları koyup biraz bekletiyoruz. Patlıcanlarda acılık varsa bu yolla gidecektir.
Biberlerin çekirdeklerini çıkartıyoruz ve uzunlamasına 4 e ayırıyoruz. Domatesleri de aynı şekilde 4 parçaya bölüyoruz. Antep kebabının sebzeleri hazırdır.
Patlıcanlar tuzlu suda bekletilir
Patlıcanlar tuzlu suda bekletilir
Köftenin yapılışı
Gerçek bir lezzet istiyorsak koyun kıyması kullanmamız gerekir . Dana kıymasının içine bir miktar kuyruk yağı katarak da olabilir .
Kıymayı bir kaba alıyoruz. İçine bir tane domates rendeliyoruz. Maydanozları ince ince kıyarak ekliyoruz.Baharatlarını ve tuzunu kattıktan sonra yoğurma işlemine geçebiliriz. Yemeğim biraz acılı olsun istiyorsanız kırmızı biberin dozunu biraz arttırabilirsiniz.
Görsellikte zirveyi zorlayan Antep Kebabının son aşaması olan tepsiye yerleştirme 
Güzelce yoğurduktan sonra tepsiyi önümüze alıp ilk sırayı dizmeye başlayabiliriz. İlk önce patlıcan dilimini elimize alıp aynı büyüklükte köfte ile sırt sırta diziyoruz.İki sıra patlıcan dizdikten sonra bir sıra da domatesli köfte için aynı işlemi yapıyoruz. Sonra tekrar patlıcan.Ortaya da köfte. Dizme işlemi sonra erince biberleri aralarına yerleştiriyoruz.
Sıra geldi pişirmeye
Antep kebabı genellikle mahallede bulunan fırınlarda pişirilir. Fırının koltuk denen yerinde yavaş yavaş pişer. Aksi takdirde patlıcanın dışı çabucak yanar.
Evimizdeki  pişireceksek 200 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dakika yeterlidir. Üzerini folyo ile kapatırsak patlıcanlar yanmayacaktır. Pişmeye yakın folyoyu alarak biraz kızarmasını sağlarız.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön